• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Wyspa przepisów.pl

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Kisiel waniliowy

SPOSÓB WYKONANIA: 

Mleko                        3 szklanki

Mąka ziemniaczana    38 g

Cukier                       75 g

Wanilia                      5 g

Masło                        20 g

Żółtka                       2 sztuki

 

Z mąki ziemniaczanej i części mleka (1 szklanki) zrobić zawiesinę. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i drobno pokrajaną wanilią, odstawić mleko na brzeg płyty, odcedzić, wlać zawiesinę i silnie mieszając zagotować. Dodać surowe masło i żółtka, wymieszać i porcjować, powierzchnię, skropić kilkoma kroplami wody. Zamiast wanilii można dodać do ugotowanego kisielu cukru wanilinowego i natychmiast wymieszać. Podawać z sokiem owocowym. Porcja kisielu powinna ważyć 150 g (na 5 porcji)

13 września 2019   Dodaj komentarz
Wyspa przepisów.pl  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Cookie-cat-2019 | Blogi