Suflet jabłkowy
SPOSÓB WYKONANIA:
Na 5 porcji
Jabłka kompotowe 720 g
Cukier 340 g
Kwas cytrynowy 0,5 g
Białka 7 sztuk
Masło 20 g
Skórka cytryny 2 g
Jabłka umyć, upiec w piekarniku, przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać połowę cukru i lekko podsmażyć. Ogniotrwały półmisek wysmarować masłem. Ubić pianę, utrwalić resztą cukru, dodać gorący przecier i lekko ubić, dodać kwas cytrynowy i skórkę cytrynową. Masę wyporcjować łyżką lub szprycą w kształcie piramidy, wstawić do gorącego piekarnika (180-200 stopni). Po wyrośnięciu sufetu i zrumienieniu się powierzchni wyjąć z piekarnika i natychmiast podawać na półmisku, na którym się zapiekał. Suflet stygnąc opada. Można zapiekać go jednoporcjowo.
Dodaj komentarz