Naleśniki kokosowe
Naleśniki na 5 porcji:
Mąka pszenna 150 g
Jajko 1 sztuka
Mleko kokosowe 3/4 szklanki
woda 0,5/1 szklanki
sól do smaku
olej do podsmażania 50 g
cukier puder 25 g
SPOSÓB WYKONANIA:
Do garnka wbić jajko, dodać mleko kokosowe, sól i całość wymieszać trzepaczką. Wsypać przesianą mąkę i dobrze wyrobić trzepaczką,
aż ciasto będzie jednolite. Rozprowadzić ciasto wodą i wymieszać. Patelnię dobrze rozgrzać, dodać trochę oleju. Wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzić po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając łopatką, gdy brzegi naleśnika odchodzą od boków patelni. Zrumienione naleśniki składać na talerz jedne na drugich,aby nir obeschły. Z ciasta po usmażeniu na patelni średnicy 18 cm, powinno być 10 sztuk naleśników.
Dodaj komentarz